Mit érdemes tudni a készházakról?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mik azok a készházak? Milyen technikával készülnek? Miben különböznek más típusú ingatlanoktól? Mik az előnyei? Cikkünkből választ kap minden kérdésére.

Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház és készház - de mi a különbség?

Hazánkban is egyre népszerűbbek a mobil-, konténer-, könnyűszerkezetes és készházak, de miben is különböznek egymástól ezek az épülettípusok?

A konténerházakat kezdetben feleslegessé vált konténerekből készítették, és leginkább melegedőhelyiségként vagy munkaállomásként szolgáltak. Majd a későbbiekben felmerült, hogy ezek az épületek könnyen alkalmazhatók lakóingatlanként is, elkészítésük és fenntartásuk ugyanis rendkívül költséghatékony. 

A konténerházakhoz hasonló épületek a mobilházak, a köztük lévő legnagyobb különbség -  ahogy a neve is mutatja - a mobilitás. 

Ezek mellett azonban számos egyéb különbség fellelhető közöttük:

  • A mobilházak általában tengelyekre épülnek, kerekekkel felszereltek, így könnyedén szállíthatók. Ezzel szemben a konténerházak egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen transzportálhatók. 
  • Bár mindkét típus alkalmazható lakásként, a konténerházakat még mindig inkább csak ideiglenesen használják. 
  • A konténerházak méretének csupán az anyagi források szabnak határt, ezzel szemben a mobilházak a szállíthatóság miatt maximum 50 m2-esek lehetnek. 
  • A konténerházak időigényesebbek, ugyanis több különféle elemből állítják össze, míg a mobilházak a telekre szállításkor már kulcsrakészek. 
  • A mobilházakban méretük és kialakításuk miatt a belső terek már nehezen alakíthatók, szemben a konténerházakkal. 
  • Mivel a mobilházak téli szigetelése nem megfelelő, így leginkább “három évszakos” lakásnak, vagy nyaralónak megfelelők. 

A mobilházak és konténerházak mellett érdemes említést tenni az úgynevezett modulházakról is. Nevüket onnan kapták, hogy modulokból rakódnak össze. Bár ránézésre rendkívül hasonlítanak a konténerházakra, vázszerkezete, hőszigetelése és minősége is különbözik attól. 

A mobilházakhoz annyiban hasonlítanak, hogy könnyedén szállíthatók daruval vagy teherautóval.

Mindezek mellett egy következő ingatlantípus a könnyűszerkezetes ház. Ezek a favázas - napjainkban már gyakran fémvázas - ingatlanok megjelenésükben nem térnek el a hagyományos házaktól, és a szigetelés is vetekszik vele, számos jellemzőjét tekintve megfelel a passzívház paramétereinek. 

A könnyűszerkezetes ház tehát eltér mind a mobil-. mind pedig a konténerházaktól, ugyanis építéséhez fa- vagy vasszerkezetet, valamint gipszkartont vagy gipszrost lemezt használnak, viszont ezek az épületek nem szállíthatók szemben a mobilházakkal. 

A készház azonban nem egy újabb ingatlantípus, hanem a könnyűszerkezetes házak egyik fajtája. 

Ezeket a házakat a helyszínen szerelik össze az előre elkészített kiváló minőségű műszárított alapanyagokból gyártott panelekből. 

Ha a könnyűszerkezetes házakról beszélünk elengedhetetlen, hogy kitérjünk a Homes4you által is alkalmazott Liapor ECO kerámia falazatra. Az ezzel az eljárással készült ingatlanok a könnyűszerkezetes és a téglaházak között helyezkednek el.               

Falazatunk legnagyobb előnye, hogy rendelkezik a készházépítés előnyeivel, azaz gyorsan készül el. Ugyanakkor rendelkezik a masszívházak előnyeivel is, időtálló, tartós, állandó karbantartást nem igényel. Tartóssága felülmúlja a téglaházakét, mert ez fagyálló is, és a vizet kevésbé szívja - fogalmaz Molnár Zsolt vezető tanácsadó.

A liapor speciális harmadkori agyagból készül, és hazánkban keramzit néven is ismert. A liapor egyáltalán nem károsítja a természetet. Napjainkban a mezőgazdaságban is használják a talaj tulajdonságainak javítására. A liapor olyan stabil anyag, hogy több ezer év alatt sem bomlik, és tulajdonságai hasonlóak a homokhoz.

  • Kiváló termoregulációs tulajdonságokkal rendelkezik
  • Magas akusztikai gátló képessége van
  • Ellenáll az időjárási viszonyoknak, hőnek, fagynak és vegyszereknek
  • A liapor gyakorlatilag nem gyúlékony!
  • Környezetkímélő és egészségügyileg biztonságos (elektroszmog stb.)
  • 100%-ban újrahasználható        

De mitől is készház a készház?

A készház kifejezés nem egy elkészült házat jelent - vagyis nem kész ház -, a készház egy technológia, mellyel a könnyűszerkezetes házak egyik típusát készítik. 

Hazánkban azonban még mindig gyakran előfordul a készház kifejezés nem megfelelő használata, olyannyira, hogy gyakran még a téglaépítésű ingatlanokat is ezzel a kifejezéssel illetik. 

A tőlünk nyugatabbra eső országokban - például Ausztriában - pontosabb meghatározással rendelkeznek a készházak, így érdemes ebből kiindulnunk. Ez alapján a készházak ipari körülmények között elkészített teljes szint magasságú fal elemekből állnak, a tető elemek és a födém is azonos eljárással készül. Az elkészült elemeket ezután a helyszínre szállítják és ott állítják össze. 

A legfontosabb, aminek mindenképp meg kell felelnie a készházaknak, hogy ezek az épületek vázszerkezetes építkezéssel készülnek, ez lehet fa- vagy fémváz is. Ezek kivitelezése lehet akár gyári, akár helyszíni. 

Mitől olyan jó egy készház?

A készház egyértelmű előnye más ingatlantípusokkal szemben a gyorsaság, ugyanis akár kevesebb, mint két hónap alatt el is készülhetnek.

Emelett pedig további előnyöket élvezhet, ha a alomotthonod.hu szolgáltatását veszi igénybe: 

  • Energiatakarékosság: Kiváló energiatanúsítvánnyal rendelkeznek. Valamint az üzemeltetése mellett már a kivitelezése is sokkal energiatakarékosabb, mint bármilyen más építési technika esetén.            
  • Az épület hőtartó képessége kiemelkedően jó, így fekvéstől és benapozottságtól függően a legtöbb esetben nem szükséges     klímaberendezés (energiát takarítunk meg).    
  • Ha ez még mind nem lenne elég, hihetetlenül alacsony a fűtési költsége és a minimális energiafelhasználása miatt a CO2 kibocsátása is elenyésző. Ezeken a házakon általában nincs kémény, így a tüzelésből származó káros anyagok nem jutnak  a levegőbe, és a ház tulajdonosait sem fenyegetik a gázhasználattal járó veszélyek, és természetesen óvják a környezetet.
  • Kedvező hőkibocsátás a szendvics szerkezetnek köszönhetően. 
  • Pontosabb kivitelezés 
  • Egyszerűbb a bővítése és átalakítása 
  • Árbiztonság: Az ára könnyebben kalkulálható, így nem jellemző rá, az építkezéseknél egyébként gyakori menet közbeni áremelés. 
  • Könnyedén alkalmazhatóak rajta a passzívház előírásai. 
  • Fenntarthatóság elve: Sokkal kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik, mint más technikával készült házak.            
  • A 35 cm vastagságú külső falazat hőátbocsátási tényezője  U=0,16 W/m²K (passzívház U=0,15 W/m²K)    
  • Összességében elmondható, hogy a hagyományos épületekhez képest 80-90%     energiát takarítanak meg, hiszen amíg egy téglaszerkezetű épület 300-400 kWh/m2/év energiát használ fel, addig a passzívház esetében 15 kWh/m2/évvel számolhatunk.
  • A gyártó az épületszerkezetre  30 év garanciát vállal. 

          Nyugaton népszerűek, na de itthon?

          A nyugati országokban - az Egyesült Államok vagy Németország - rendkívül népszerű a készház technológia. Az építési technológiákat azonban nagyban meghatározzák az adott ország lehetőségei. 

          A favázas technológia például rendkívül meghatározó az északi országokban, itt az építkezések mintegy 90%-a ezzel az eljárással készül, ezzel szemben délen, ahol erre kevesebb a lehetőség a favázas technika már az építkezések 1%-át sem éri el. 

          Hazánkban a technológia a kilencvenes és a kétezres években kezdett tért hódítani, 10-20 év alatt az arányuk 3,5%-ról 12%-ra nőtt. A válságot követően azonban, ahogy az építkezések száma általában, úgy a készházak száma is rendkívül visszaesett. Napjainkban viszont ismét visszatért a korábbi népszerűségük, az arányuk ennek ellenére megrekedt a korábbi 10-15% körül.           

          A vírus helyzet után újrainduló piacon robbanásszerűen nőtt meg az érdeklődés a Liapor ECO kerámia házak iránt, az elmúlt 3 hónapban közel 20 új megrendelés realizálódott, és további dinamikus növekedés látszik. Az emberek nyitottabbak az új technológiára, a gyors, de a hagyományoshoz hasonló épületekre, a megfizethető minőségre. Figyelemmel a januártól kötelezővé váló energiahatékonysági előírásokra, a hagyományos építkezések még inkább drágulni fognak, míg ezek a házak már most mindenben megfelelnek ezeknek, sőt! A következő évek jelentős térhódítást hozhatnak a hagyományos építésű házakkal szemben, az ár/érték arányokat és a gyorsaságot szem előtt tartva - summázza a szakértő.

          Kinek ideálisak a készházak?

          Lényegében mindenkinek. Jellemzői alapján azonban legideálisabb azok számára lehet:

          • akik minél hamarabb birtokba szeretnék venni otthonukat,
          • akik szeretnek előre tervezni és nem szeretik a meglepetésszerű fordulatokat,
          • akik fix büdzsével rendelkeznek, és nem szeretnének váratlan kiadásokat,
          • akik számára fontos a precizitás és a megbízhatóság,
          • akik számára elengedhetetlen az energiatakarékosság és a fenntarthatóság. 
          • Fiatal házasok, akik mielőbb költöznének, támogatással, hitellel.    
          • Akiknek nincs türelme, idegrendszere egy hagyományos építkezést végig     csinálni.
          • Praktikus, takarékos, otthonos környezetre vágyóknak.
          • Középkorúaknak, akik a gyermekek kirepülése után kisebb, korszerű, olcsó, gyorsan beköltözhető házra vágynak.

          Cikkünk a Homes4you közreműködésével készült.