Aggasztó a szakemberhiány az építőiparban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 2008-2014-es időszakban nagyjából 35.000 szakember ment ki külföldre munkát vállalni - őket szeretnék hazacsábítani.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége hivatalosan is kongatja a vészharangot: olyan mértékű hazánkban a szakmunkás- és mérnökhiány, hogy a szövetség hazahívná a Nyugat-Európába kivándorolt építőipari dolgozókat. Nem kis létszámról van, hiszen a 2008-2014-es időszakban nagyjából 35.000 szakember ment ki külföldre munkát vállalni.

2017 óta viszont nagyjából minden évben 20%-kal nőtt az építőipari beruházások iránti igény, aminek hatására most azt tapasztalhatjuk, hogy azért nem haladnak megfelelő ütemben az építkezések, mert a szakemberhiány hátráltatja a prodzsektek kivitelezését.

Mint ahogy azt sokan tapasztalhatták, 2021-ben az alapanyagárak rendkívüli módon emelkedtek. Jó hír, hogy ez a tendencia megtörni látszik - ezért is tud az építőipari szektor a munkaerőhiány problémájára több figyelmet fordítani.

"A piaci kihívásokat és lehetőségeket kihasználva a vállalkozások jelentős része technológiai korszerűsítésbe, szervezetfejlesztésbe kezdett, jelentős bérfejlesztéseket hajtott végre és meghatározóvá vált a munkaerő béren kívüli megbecsülése is. A foglalkoztatás területén kialakult egy olyan helyzet, ami alternatívát jelent a külföldön munkát vállalók számára” – emelte ki Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Ön is építkezik, vagy ingatlant vásárol? Tudjon meg mindent a Zöld Hitel és az ingyenes Zöld CSOK részleteiről!

Forrás: portfolio.hu

Vagyonszerzési illeték kalkulátor