Mitől függ egy ingatlan ára?

Mindenkinek mást jelent az álom otthon, ebből adódóan sokféle szempont alapján válogatnak a vevők.

Mindennek az értéke csupán attól függ, hogy a vevőnek mik a konkrét elképzelései, illetve, hogy mik az ingatlannal kapcsolatos tervei - ugyanis teljesen máshogy válogat egy magánszemély, és egy befektető.

Továbbá a vevő egészségügyi állapota is nagy befolyásoló tényező, hiszen pl. egy mozgásproblémával bíró vevőjelölt nem feltétlen fog lelkesedni egy 10. emeleti lakásért.

Fontos szempont

  • Milyen az adott településen az infrastruktúra. Alapvetően nem mondunk újat azzal, hogy egy kisebb, eldugott faluban egy kacsalábon forgó palota lehet, hogy összességében csak annyi forgalmi értékkel bír, mint egy fővárosi lakás, vagy még annyival sem.
  • Mennyire fekszik közel a tömegközlekedési csomópontokhoz az adott ingatlan. Ez még akkor is előnynek számíthat, ha van saját gépjárműve a vevőnek, hiszen probléma adódhat a kocsival, vagy a háztartásban csak egy gépjármű van, de többen használnák (ám csak egynek van rá módja), stb…

Népszerűek a tömegközlekedési csomópontok

Valljuk meg őszintén, egy forgalmas reggelen szinte minden gépjármű képes dugóba kerülni, egy kivételével - ez pedig a metró. Szerencsés esetben a villamosnak is külön sávja van, így a villamoson ülők jó eséllyel hamarabb érik el céljukat, mint a kocsisorban vesztegelők.

Mivel sok esetben a busznak is külön sávja van, így annak is jobbak az esélyei, mint egy személygépkocsinak csúcsidőben. Bár általában ugyanezt a sávot szokta használni a troli is, van, hogy külön trolisáv szolgálja a troli szabad közlekedését.

Mivel a vonatállomások eredetileg a városok szélére épültek (és sok közülük még mindig külterületen van), nem feltétlen olyan vonzó a közelükben lakni, mivel a vonatközlekedés elég nagy zajjal jár. Ha valaki nem szeret hajnalban a dízelmozdonyok hangjára ébredni, ne válasszon vasútállomás környékén ingatlant.

+1

A sportosabbaknak előny, ha kiépített bicikliút van az ingatlan környékén, főleg, ha ezeket télen is rendszeresen takarítják.

Forgalmas út

Forgalmas út pro és kontra

Mivel a vevők többsége nem igényli az éjszakai magas zajszintet, így a csendesebb mellékutcákban lévő ingatlanok kelnek el magasabb áron, amik még mindig közel vannak gyalogosan is a közlekedési csomópontokhoz, de nem olyan zajosak.

Viszont ha valakinek extrém fontos, hogy jó helyen lakjon, és nem zavarja a zaj sem, annak van egy jó hírünk: akár kétharmada áron is hozzájuthat az ingatlanhoz a nagy forgalmi zajra hivatkozva.

Házi feladat

Van, amit mindenképp meg kell tennie minden vevőnek: mielőtt elkezdene örülni, hogy olcsón jut hozzá a kiszemelt ingatlanhoz, érdemes az adott település építkezéssel kapcsolatos terveinek utánanézni, hogy ne túl későn döbbenjen rá, egy, az ingatlan értékét rontó jövőbeli beruházásra.

Természetesen fordítottja is létezik, amikor egy várva-várt beruházás miatt már évekkel előtte az egekbe szöknek az adott környék ingatlanárai. Ebben az esetben viszont mindenképp számolni kell azzal, hogy egy ideig még nehezebb is lehet a közlekedés a beruházások kivitelezése miatt.

Ön is új ingatlanba szeretne költözni? Tudjon meg mindent a kedvező Zöld Hitel kölcsönről, és a 0%-os CSOK-ról, hogy minél kevesebb befektetéssel minél értékesebb ingatlanhoz juthasson!