Újabb átverés terjed

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Pénzt csalnak ki a jóhiszemű ingatlanvásárlóktól a magukat közjegyzőnek álcázó bűnözők.

Új csalás, új veszélyek

Közjegyzők nevével és adataival élnek vissza bűnözők, hogy ingatlaneladást színlelve pénzt csaljanak ki - figyelmeztetett a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) pénteken, azt javasolva, mindenki ellenőrizze, valódi közjegyzővel áll-e kapcsolatban ingatlanvásárláskor.

A majdnem tökéletes csalás

A kamara az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bűnözők egy valódi közjegyző nevében írtak e-mailt és hívták az ingatlanvásárlót találkozóra, hogy megvegyen egy telket, amely - mint később kiderült - valójában nem is az ő tulajdonuk volt. Egy irodahelyiséget is béreltek a közjegyző nevében, hogy ott fogadják az ügyfelet, de az általuk kapcsolattartásra megadott mobiltelefonszámon egy alkalommal nem voltak elérhetőek, ezért a vásárló a MOKK honlapján (www.mokk.hu) megkereste és felhívta a valódi közjegyzői iroda vezetékes számát, így derült fény a csaláskísérletre.

A MOKK azt javasolja, mindenki ellenőrizze, valódi közjegyzővel kerül-e kapcsolatba ingatlanvásárláskor.

Az igazi közjegyzők ismérvei

Kiemelték, a közjegyzők általában nem leveleznek ingyenes e-mail címről, mindig hivatalos e-mail címet használnak, a legtöbb irodának van vezetékes telefonszáma, a kamara honlapján pedig minden közjegyző elérhetősége megtalálható. Akár a hivatalos e-mail-címen, akár nyitvatartási időben a megjelölt telefonszámon lehet érdeklődni, hogy valóban tud-e az ügyről a közjegyző vagy a közjegyzői iroda más munkatársa, és ő működik-e közre abban - írták.

Hozzátették: a közjegyzői iroda pontos címe is leellenőrizhető a MOKK honlapján, azt pedig, hogy valahol közjegyzői iroda működik, a magyar állam címerével ellátott tábla is jelzi az adott épületen.

A közjegyzői eljárás

A kamara felhívta a figyelmet arra is, hogy közjegyzői eljárás - például okirat szerkesztése - kizárólag valamelyik féltől - az eladótól, a vevőtől vagy ezek meghatalmazottjától - érkező kérelemre indul, a kérelem beérkezése után a közjegyző az adott eljárást egyedi ügyszámmal látja el.

Hogy lehet tájékoztatást kérni?

A vásárló az eladótól kapott ügyszámra hivatkozva a közjegyző hivatalos elérhetőségein kérhet tájékoztatást ügyében. A kamara megjegyezte: önmagában az ügyszám hiánya még nem jelenti, hogy a közjegyző ne tudna az adott ügyről és az ne lenne valós.

Igazolni kell a személyazonosságot

A közleményben arról is írnak, a közjegyzők személyes találkozó nélkül soha nem készítenek szerződést, kétoldalú okiratok, így például egy adásvételi szerződés készítése esetén mindkét félnek - az eladónak és a vevőnek, vagy ezek meghatalmazottjának - személyesen kell megjelennie, és igazolnia kell a személyazonosságát a közjegyző előtt.

A hivatalos kommunikációs csatornát használják

Tudatták azt is, a közjegyző e-mailen sosem küld fizetési kötelezettséget tartalmazó végzést anélkül, hogy előzetesen más módon - például postán, hivatalos iratként vagy elektronikusan a közjegyzői hivatal tárhelyéről - ne küldte volna meg azt. Ha a közjegyző vagy a közjegyzőhelyettes hivatalos ügyben nem a közjegyzői irodában jár el, kérésre fényképes igazolvánnyal tudja igazolni közjegyzői, illetve közjegyzőhelyettesi minőségét.

Körültekintően kell eljárni

A közjegyzői kamara hangsúlyozta: a legbiztonságosabb az, ha az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó szerződést a közjegyzői irodában kötik meg.

Hozzátették: az ingatlanvásárlók lehetőleg ne utaljanak át vagy fizessenek ki előleget vagy foglalót az ingatlan, illetve az ingatlan tulajdoni lapjának megtekintése és a szerződés vagy előszerződés megkötése előtt.

Ön is új ingatlanba szeretne költözni? Tudjon meg mindent a kedvező Zöld Hitel kölcsönről, és a 0%-os CSOK-ról, hogy minél kevesebb befektetéssel minél értékesebb ingatlanhoz juthasson!

Forrás: MTI