Mekkora építőipari alapanyag drágulás várható?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már hónapok óta érezzük a pénztárcánkon a drágulást. A kérdés csak az: 2022-ben mire számíthatunk?

A jelenlegi energiaárak és infláció mellett elgondolkodik az ember, hogy vajon melyik taktika a jobb: ha ringbe száll, és kiverekedi magának az utolsó morzsányi kőzetgyapotot, vagy ha várakozó álláspontra helyezkedik?

Az Európa-szerte évek óta tartó építkezési láz sokak szerint már nem tarthat egy-két évnél tovább.

Az infláció elől menekülve

Ha ez így van, akkor lehet, hogy érdemesebb kivárni, hiszen lecsökkent kereslet mellett a kereskedők kénytelenek lesznek leárazni a termékeket. Ám valószínű, hogy még az akciós ár is drágább lesz, mint a jelenlegi, már pusztán az infláció miatt, ami várhatóan minimum 5%-os lesz jövőre. Azonban ha abból indulunk ki, hogy a csehek is kb. 7%-os inflációval kalkulálnak 2022-re, jó eséllyel hazánkba is be fog gyűrűzni a nagyobb fokú pénzromlás, ami azért is aggasztó, mert az Euró-Ft árfolyam különbség akár 10% is lehet.

Tény, hogy a jelenlegi kedvező hitelek nagyon csábítóak, hiszen a jóval infláción aluli kötött kamatú hitelekkel utoljára a ‘70-es években dobálóztak. Mivel nem gyakran nyújt az állam ilyen fokú segítséget az otthonteremtéshez (főleg a 0%-os kamatút!), nem csoda, hogy sokan kapva-kaptak és kapnak most is rajtuk.

Újra kell számolni a költségvetést

Akit nem tántorít el sem az építőanyag, sem a szakember hiány, annak viszont jelentős drágulást kell belekalkulálnia a tervezett költségvetésbe.

Az inflációt be fogják építeni a szakemberek az órabérükbe, az alapanyagok árába pedig az infláción túl beépül minden más is: a szállítási költség - ami az EU-n belül 20-30%-kal, azon kívül 40%-kal nőtt -, és a megnövekedett előállítási költség is - utóbbit az elszállló energiaáraknak is köszönhetjük. A földgáz négyszer, az áram két és félszer annyiba kerül, mint év elején.

A fent említettek miatt 2022-től szinte minden építőipari alapanyag ára emelkedni fog 10-20%-kal.

Csak abban bízhatunk, hogy a gyártók nemrég végrehajtott energiahatékonyságot célzó beruházásai miatt talán nem lesz olyan nagymértékű és állandó az árak emelkedése, mint amire most kell számítsunk.

Az építőipari alapanyagárak tendenciái:

Tégla és cserép

A tégla, cserép és térkő árai a gyártási költségek növekedése miatt kb. 10%-kal nőnek.

Fehér falazati elemek

A fehér falazati és szerkezeti termékeknél az ár az energia- és a szállítási költségek miatt nőttek jelentősen. Az importált fehér falazati termékeknél az EU-n belüli szárazföldi fuvarköltségek egy év alatt 30%-kal nőttek - dél-európai viszonylatban 40%-kal. A szállítási költségeket követni fogja az ár továbbra is.

Építőkémia termékek

Az építési vegyianyagok, ragasztók és fugázók gyártásához szükséges import összetevők árai nőttek az év folyamán. Jó hír, hogy a beszerzési ideje várhatóan csak a távol-keletről importált műgyanta-tartalmú termékeknek lesz hosszú. Viszonylag állandó marad az ár.

EPS és szálas hőszigetelő anyagok

Az EPS várhatóan 15%-kal, a szálas hőszigetelő anyagok ára 15-20%-kal nő.

Nyílászárók

A nyílászáró termékek 20-25%-kal kerülnek többe, mint tavaly. A szakképzett munkaerő hiánya miatt az ablakcsere munkadíja is jelentősen nőtt. A nyílászáróknál a síküveg és pvc-alapanyagok ára folyamatosan nő, míg a faanyag és a vasalatok ára szerencsére stagnál a második félévben. A szállítási költségek növekedése miatt a nyílászárók árai is nőni fognak.

Épületgépészeti termékek

A világszintű nyersanyag- és chiphiány miatt vagy akadozik a gyártás, vagy a gyártó által emelt áron beszerzett alapanyag miatt jelentős a bekerülési ár. Eddig is 15% körüli volt az áremelkedés, azonban az acélhiány miatt az acéltermékek nagyjából 40-50%-kal kerülnek máris többe, mint tavaly. Ha nem csökken az alapanyaghiány, a tendencia nem fog megállni.

Legyen az Ön ingatlana is energiahatékony! Vegye igénybe a Zöld Hitel kölcsönt, és a 0%-os CSOK-ot, hogy minél kevesebb pénzért minél értékesebb ingatlanhoz jusson!