Babaváró buktató

A Babaváró Hitel úgy tűnik, veszített a vonzerejéből. De vajon mi lehet ennek a hátterében?

Mi történt a Babaváró Hitellel?

Míg 2021-ben csúcsra pörgött a hitelpiac, addig meglepő módon a Babaváró Hitelt jelentősen kevesebben vették fel tavaly, mint 2020-ban.

A rejtély azonban nem is olyan nehezen megfejthető.

Az ügyleti kamat a kulcs

Bár mindenki tisztában van vele, hogy a Babaváró Hitel legfőbb előnye, hogy az ötödik év végéig kamatmentesen törleszthető, az talán kevésbé köztudott, hogy ügyleti kamatot viszont fizetni kell, amire ugyan az állam kamattámogatást nyújt, de pont ebből a kamattámogatásból jöhetünk ki rosszul.

Ha sikeres a gyermekvállalás, akkor minden szép és jó, azonban ha valamilyen okból mégsem sikerül világra jönnie a tervezett babának, a reménybeli szülőpáros súlyos árat kell hogy fizessen a Babaváró Hitel felvételéért.

Ha nem születik meg a baba...

Ebben az esetben az állami kamattámogatást egyben vissza kell fizetni, és azt, amit még nem fizetett vissza a hitelből, már megemelt kamattal terhelve kell a továbbiakban fizetni. Ez régebben nem volt még annyira elrettentő, azonban most másfélszeresére nőtt a referenciamutató értéke, ami természetesen maga után vonja a büntetőkamat jelentős növekedését is.

Az említett büntetőkamat mértékét meghatározó referenciamutató a közeljövőben minden bizonnyal még magasabb lesz, köszönhetően az inflációnak, amivel szoros kapcsolatban áll.

Két éve még kisebb volt a rizikó

Azok jártak a legjobban, aki még 2019. decemberében vették fel a Babaváró Hitelt, hiszen nekik maximum 1,485 milliót kell büntetőkamatként kifizetniük.

Azoknak, akik idén januárban kérik a Babaváró Hitelt, 5,87 %-os ügyleti kamattal kell számolniuk, míg a februári igénylőknek már 6,78 %-kal. Ennek megfelelően a büntetőkamat összege a januári igénylőknek még “csak” 2,6 millió, a feburáriaknak viszont már bő 3 millió Ft is lehet.

A 3 millió, vagy afölötti büntetőkamat elég súlyos ár egy 10 millió forintos, kedvezőnek induló hitelért... tehát tényleg át kell gondolni alaposan, hogy megéri-e felvenni.

Forrás: Bank360.hu

Nem akar kockáztatni, vagy még nem vállalna gyermeket? Válassza a Zöld Hitel kölcsönt!