Építőipari csőd - az ÉVOSZ kongatja a vészharangot

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha állam nem avatkozik be, hosszútávon komoly problémákkal szembesülhet mind a lakosság, mind maga az építőipar.

A lakásfelújítási támogatás meghosszabbítását követelik

A dömpingszerű építőanyag vásárlás és építkezés elkerülése érdekében követeli az ÉVOSZ az állami támogatások meghosszabbítását - méghozzá határozatlan időre. Ezáltal csökkenne a pánikhangulat az építtetők körében, és kiegyensúlyozottabbá válna az építőipar teljesítménye is akár hosszú évekre.

Ésszerű javaslatok

  • Zöld Hitel Program kiterjesztése. Mivel hazai lakóingatlanok 60%-át - köztük 800 ezer panellakást- fel kellene újítani, így nem megoldás csupán az újépítésű lakások vásárlását támogatni kiemelten.
  • Bérlakások építése állami és önkormányzati erőforrások felhasználásával.
  • Kedvező munkáltatói hitelek adhatóságának bevezetése.
  • Építtetők védelme. Hazánkban még mindig rengeteg a feketén vállalt kivitelezés, ami az építtetőket védtelenné teszi, hiszen minden garanciától elesnek egy nem dokumentált építés vagy felújítás esetén, illetve hátrányos helyzetbe hozza azokat az építőipari cégeket, melyek teljesen törvényesen járnak el.

Ha a felsoroltakat figyelmen kívül hagyják a szabályhozók, a régóta húzódó problémák nem hogy nem fognak megoldódni, de fokozódni fognak. Az építőipar jelentős kilengései azt fogják előidézni, hogy még több jó szakember hagyja el az országot. Az építőipari alapanyagok gyártásával és kereskedelmével foglalkozó vállalkozóknak is jobb lenne egy kiegyensúlyozott piac, és nem utolsó sorban a lakosság is jobban tudna profitálni egy stabil, kiszámítható támogatási rendszerből, mint pár, egy-két évre meghirdetett, szűk réteget érintő kampányszerű intézkedésből.

A CSOK-ról, a Zöld Hitelről és a Babaváró Hitelről minden információt megtalál cikkjeinkben.

Ha Ön is élni szeretne az állami támogatásokkal, gyorsan kell lépnie - keresse meg most álmai ingatlanát!

Forrás: vg.hu