Minden a pénzről szól - a pánikszerű felújítások is

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A GKI kutatása szerint elképesztően magas számban újítanak fel idén - mindenki igénybe akarja venni az állami támogatásokat addig, amíg lehet.

A cél: a lehető legtöbb állami támogatást felhasználni

A GKI-Masterplast legutóbbi ezer fős kutatásának eredménye szerint semmi sem tántorítja el a magyarokat: gőzerővel folytatják a felújításokat az egyre emelkedő árak és a szakemberhiány ellenére.

Valószínűleg az idén lejáró állami támogatásokkal magyarázható, hogy tavalyhoz képest határozottan erősödött a lakosság felújítási kedve. Majdnem dupla annyian akarnak az építkezésben felőrlődni, mint tavaly, hiszen 2022-ben megszűnik a CSOK, az otthonfelújítási támogatás, és a Babaváró Hitel is kifut, ráadásul a Zöld Hitel is fogyóban.

28%-os növekedés

Tavalyhoz képest 245 ezerrel több, 883 ezer lakás fog megszépülni az év végéig, ha a magyarok valóban véghezviszik a terveiket - a háztartások 22,6%-a pedig jelentősebb összeget akar szánni az ingatlanára.

A családi házak az úttörők

Nem túl meglepő módon a családi házak tulajodonosai a leginkább lelkesek, hiszen egy ház sosincs készen - negyedüket akarják még az idén felújítani. A téglaépítésű lakások lakóinak 21%-a, a panellakók 19%-a szintén tervez felújítást, ami egyáltalán nem kicsi arány.

Falusi CSOK mind felett

Hála a falusi CSOK-nak, a községekben lakók majdnem 40%-a fog még 2022-ben jelentős összeget áldozni az ingatlanára. Jóval alacsonyabb a városokban lakók lelkesedése: 

  • kisvárosokban 23%
  • Budapesten 22%
  • megyeszékhelyeken 20%

csupán a felújítók aránya.

A kisgyerekesek jelentik a húzóerőt

A CSOK hatása már csak azon is lemérhető, hogy alapvetően a kisgyerekes, 30 és 49 év közötti szülők azok, akik komolyabb terveket szőnek az idei évre - harmaduk tépeti kitartóan az idegeit a szakemberekkel az idén is.

Az ifjabb és idősebb korosztálynak már csak ötöde ilyen bevállalós, míg a szenior 59+-os korosztálynak csak hatoda kíván belefogni komolyabb költésbe - inkább kivár.

Ha Ön is élni szeretne az állami támogatásokkal, gyorsan kell lépnie - keresse meg most álmai ingatlanát!

Forrás: MTI