A megfizethető luxus tényleg megfizethető?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bár nagyon vonzó a luxusingatlanok világa, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy prémium kategóriás ingatlant válasszanak. De mitől prémium egy ingatlan?

Mitől lesz egy ingatlan prémium kategóriás?

A luxus kategóriába több okból is bekerülhet egy ingatlan.

A jó elhelyezkedés sokat nyom a latban: a belvárosi és budai villák akár 1 milliárdnál is többet érhetnek, de a lakások is 250-650 millió Ft-ért cserélnek gazdát.

A lenyűgöző panorámáért is sokat hajlandóak fizetni, akár 400-600 millió Ft-ot is.

Milyen a trendi luxusingatlan?

Nagy terasza van, tele van okoskütyüvel, és - a hatalmasak ablakoknak hála - fényárban úszik. A berendezés pedig pazar - természetesen. A villákon kívül az ún. penthouse lakások is nagyon felkapottak.

Penthouse lakás

A Zöld Hitel is közrejátszik abban, hogy egyre többen szeretnének újépítésű luxus kategóriába tartozó lakást maguknak - ez leginkább a fiatal korosztály tagjaira igaz.

Főleg az idősebb korosztály számára vonzó a vidéki kastély és kúria - ezek ára 100 millió forint felett kezdődik. Jó példa erre a Lagzi Lajcsi által meghirdetett Boldogasszonypusztai birtok is. A szétdarabolt majorságot 60, 165, illetve 250 millió Ft-on hirdetik - azaz a teljes birtokot 475 millió Ft-ért akarják eladni.

Az alkalmazott tehetősebb réteg már régebben is menekült a Balaton partjára, de amióta tért hódított a home office, azóta ez a trend fokozódott, és ez még inkább ráerősített a Balaton prémium értékeltségére.

A luxusingatlan is olcsóbb volt pár éve

Bár az állami támogatások alapvetően az átlagemberek otthonait drágították meg, az alapanyag és az energia árának emelkedése nem kerülhette el a luxus szegmenst sem. Jelenleg átlag 2 millió Ft/m2-áron vásárolhatunk meg egy prémium kategóriás ingatlant.

Az OTP Ingatlanpont értékesítője szerint azonban a luxusingatlanok piaca még korántsem tért magához, hiszen a legnagyobb vásárlóerőt a külföldi tőke adta a pandémia előtt - ennek ellenére a portoliójuk 15%-át ezek az ingatlanok adják.

A luxusingatlanok jövője

Az elmúlt években bevezetett támogatási formák fennmaradásáig nem valószínű, hogy megfordulna a pozitív trend az ingatlanpiacon.

Használja ki az állami támogatásokat! Vegye meg az ideális ingatlant most!

Forrás: novekedes.hu