Pirosat kap a Zöld Hitel?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elvileg a Zöld Hitel keretösszegének kb. fele még igényelhető, de egyre többen azt tapasztalják, hogy elutasítják a hitelkérelmét...

Miért vonzó a Zöld Hitel?

A már többször ismertetett előnyök mellett egyértelműen a legfőbb előnye a Zöld Hitelnek, hogy fix a kamata, ezáltal egy -jelenlegi- piaci hitelhez viszonyítva- 20%-kal olcsóbb. Természetesen -mivel a piaci hitelek kamatai nem fognak megállni a jelenlegi 6% körüli szinten- még ennél is nagyobb különbségre számíthat az, aki igénybe veszi a Zöld Hitelt.

Kik veszik fel a Zöld Hitelt?

A 200 milliárdos keretösszeg nagyjából 6500 hitelfelvevőnek elég, ha egy átlagos kérelmezőre 30 millió forintot számolunk. Ez azért egy csekély szám, mivel lakhatásra nagyjából duplaennyien kérelmeznek hitelt.

Mire veszik fel a Zöld Hitelt?

Jellemzően új ház építése miatt kérelmezik a szuperolcsó Zöld Hitelt. Csak szűk 20% kéri kész lakás megvásárlására, és elenyészően kevesen olyan lakás megvételéhez, amit csak mostanában fognak elkezdeni építeni (utóbbi jogi szempontból is aggályos, azért sem túl gyakori eset).

Sokan az utolsó pillanatra hagyták

4 hete még bőven volt pénz (akkor még csak 77 milliárd volt elkülönítve), de úgy tűnik, már késő. A múlt héten nagy roham volt a bankoknál, és várhatóan ezen a héten is nagyon sokan próbálnak még -a választások, illetve a keret kimerülése előtt- hozzájutni a banki áldáshoz. Valószínűleg éppen ezért függeszti fel egyre több pénzintézet a hitelkérelmek fogadását.

Érdemes lehet ezért akár több pénzintézetnél is próbálkozni, amíg van remény...

A többi állami támogatásról szóló cikkünket is érdemes átolvasnia: CSOK, Babaváró Hitel!

Forrás: portfolio.hu