Rekorder márciust zárt az ingatlanpiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Duna House adatai szerint az idei március méltó párja a tavalyinak, hiszen kimagaslóan sok ingatlan cserélt gazdát - a negyedéven belül is.

Úgy tűnik, nincs megállás

Bár egyértelmű, hogy a márciusi adatokat a választások miatti bizonytalanságok fűtötték, az tény, hogy kimagaslóan jó hónapot zárt az ingatlanpiac.

A Duna House adatai szerint 14 548 ingatlan-adásvétel történt csak márciusban; 5%-kal több, mint februárban. Ugyan a tavaly márciusi forgalomtól 7%-kal elmaradt az adásvételek száma, így is rekordnak tekinthető ez a számadat. 

Maga a negyedévi  tranzakciószám is impozáns, hiszen a 39 156 ingatlan értékesítése valószínűleg az év további részében is kimagasló adatnak fog számítani- a tavalyi adatoktól csak 5%-kal marad el.

Ingatlan-adásvételek száma Magyarországon, 2006-2022. március

Mi lehet a magas forgalmi adatok hátterében?

Egyértelmű, hogy a lakosság igyekezett a választások előtt elrendezni az ingatlanvásárlást annak érdekében, hogy a CSOK és a Zöld Hitel ügyintézését biztosan elindíthassa. Természetesen a kedvezőtlen gazdasági környezet - pl. a hitelkamatok drágulása, illetve az infláció -  szintén szerepet játszott.

A hitelpiac is dübörög

Nagyjából 108 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel a Duna House ügyfelei, 3%-kal többet, mint tavaly ilyenkor. Viszont a negyedévet vizsgálva már 37%-os emelkedést könyvelhet el a jelzáloghitel-piac, ami már szignifikáns emelkedés.

Mivel még sok kérelem van függőben, így valószínűleg az április is erős számokat fog hozni.

Vásároljon ingatlant Ön is időben!

Forrás: MTI