5% lesz a CSOK büntetőkamat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kormány végre úgy döntött, nem hagyja az egekbe szökni az egyösszegben visszafizetendő CSOK-büntetőkamatot.

Sok családot érint

Mint régebben írtunk róla, a megugró infláció hatására a CSOK büntetőkamat olyan méreteket öltött volna, ami sok család végső romlását idézte volna elő.

Szerencsére most maximalizálták a CSOK büntetőkamat értékét 5%-ban, így nem egy teljes ház árát kell egy összegben visszafizetnie annak, aki felvette a maximálisan igénybe vehető támogatást, hanem egy viszonylag jól menedzselhető pénzösszeget, ami miatt nem kell megválnia az ingatlanától.

Október 1-jétől él a rendelet

Visszamenőlegesen is hatályba lép a 2022. október 1-jétől érvényes CSOK büntetőkamatot maximalizáló rendelet, mely leginkább azoknak a családoknak ad könnyebbséget, akik a maximális 10 millió forintos támogatást vették fel a még meg sem született gyermekeikre.

Egy, illetve két gyermek vállalása esetén a Ptk. szerinti  késedelmi kamatot kellett eddig figyelembe venni, míg három gyermek esetén annak ötszörösét. A határidő lejárta után rendelkezésre álló 120 nap viszont nem biztos, hogy elegendőnek bizonyult volna, főleg az ötszörös kamat esetén. (Az adott félév első napján érvényes jegybanki alapkamatot kell figyelembe venni.)

Földönfutókká váltak volna sokan

Az ötszörös CSOK büntetőkamat (a jelenlegi adatokat alapul véve) 65%-os lett volna, amit jó eséllyel kevés család tudott volna visszafizetni az otthona értékesítése nélkül. Valószínűleg még az 5%-os mérséklésű egységes büntetőkamat is megterhelő lesz a családok többsége számára, hiszen így is 15 milliót kell kifizetnie a házaspárnak, ha nem teljesítette a három vállalt gyermeket - ami azért jóval barátibb, mint a 75 millió forint...

Forrás: Magyar Közlöny,  372/2022. (IX. 29.) számú kormányrendelet