Ingatlan végrehajtás folyamata – ingatlan árverés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan érdeklődnek az ingatlan árverésekről és kritériumaikról. 3 részes cikksorozatunkban ezt a témát fejtjük ki bővebben.

Mi az a végrehajtás?

Akik azon nehéz helyzetbe kerültek, hogy nem áll módjukban fizetni az igényelt tartozásukat (hitelüket) - legyen szó deviza, vagy forint alapú hiteltartozásról -, azokkal szemben végrehajtási folyamatot alkalmaznak. A különböző hitelek nem fizetéséből keletkező tartozásokat is ide soroljuk.

Mi a végrehajtás folyamata?

Az ingatlanokra irányuló végrehajtási folyamat első lépése, hogy ha a végrehajtást kérő nem jelenti a végrehajtónak, hogy az adós rendelkezik-e ingatlannal, vagy sem, akkor a végrehajtó ezt kivizsgálja. Fontos, hogy ebben az esetben adósnak számít már a kezes is. Ha az adós rendelkezik ingatlannal, akkor azt a végrehajtó lefoglalja.

Mit jelent az ingatlan lefoglalása?

A végrehajtó jelzi a Földhivatalnak, hogy az ingatlan tulajdoni lapjára jegyezze be a végrehajtási jogot. A végrehajtási jog bejegyzése soron kívül történik. Ha ez megtörtént, megvalósul a foglalás. Abban az esetben, ha az adós tulajdona az ingatlanban csak 50% és a másik 50% egy olyan személyé, aki nem szerepel a hitelben, akkor csak az ingatlan felét foglalják le; és ha arra kerül a sor, akkor csak azt árverezik el. Ha több tulajdonosa van az ingatlannak és mindegyik tulajdonos ellen végrehajtási eljárás folyik, akkor az egész ingatlant árverésre bocsáthatják.

Mikor árverezhetik az ingatlant?

Az ingatlan árverezését abban az esetben indítja a végrehajtó, ha az árverezést kérő (aki felé a tartozás irányul) erre jogosultságot ad. Erre akkor szokott sor kerülni, ha a tartozás kiegyenlítésére előre látható időn belül nem sikerül kiegyezni. Ezt az intézkedést azonban a Földhivataltól kért végrehajtási jog bejegyzése után a 45. naptól lehet elkezdeni.

Cikksorozatunk további részei:

Ingatlan végrehajtás folyamata II. - Ki vehet részt ingatlan árverésen
Ingatlan végrehajtás folyamata III. - Leggyakoribb kérdések