Ingatlan végrehajtás folyamata - Leggyakoribb kérdések

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Háromrészes cikksorozatunkban az ingatlan árverés folyamatát hétköznapi nyelvre fordítjuk le.

A cikksorozat első két részében (1. rész, 2. rész) az ingatlan árverés folyamatát, szabályait, résztvevőit vettük górcső alá. A 3. befejező részben pedig az árverés lecsengését követő leggyakoribb kérdéseket boncolgatjuk. Íme:

Mi a teendő ha az árverésen nem nyertünk? Visszakapjuk az előleget?

Ha az ajánlatunk nem érvényes, vagy valaki magasabb ajánlatot tett meg licitnek, mint a miénk, a végrehajtó 3 munkanapon belül intézkedik, hogy az árverési előleget visszakapjuk az utalási költségek levonása után. Az árverezés befejeztével a többi árverezőnek is visszautalják az előleget.

Mi történik, ha nem fizetjük ki a vételárat?

Sikertelennek nyilvánítják az árverezést, ha az árverező a vételárat nem fizette meg. Ilyenkor az árverező az előleget nem kapja vissza és a második árverésen sem vehet részt. Ha a második árverésen az ingatlan kisebb összegért kelt el, mint az előző árverező legmagasabb ajánlata, akkor a különbözet összegét is a fizetést mulasztó árverezőnek kell 15 napon belül kifizetnie.

Ha azonban ezt a fizetési kötelezettségét is elmulasztja, a végrehajtó bíróság elé terjeszti az anyagi végrehajtást. Így már bírósági végzés kötelezi az árverezőt a fizetésre, viszont a megtérítendő összegbe beleszámít az előzőleg elvesztett előleg összege is. Az így befolyt összeg az végrehajtás során befolyt összeget növeli.

A második árverésre nem kerül sor, amennyiben a nyertes árverező az árverés megkezdése előtt megtéríti a vételárat. Ebben az esetben a második árverés kitűzésével felmerülő költségeket is meg kell térítenie.

Milyen kötelezettségek vonatkoznak az előző tulajdonosra? Mikor kell kiköltöznie az ingatlanból?

Az adósnak a sikeres árveréstől számított 30. napig, jogorvoslat előterjesztés esetén az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig köteles az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni és biztosítani, hogy az árverési vevőnek a végrehajtó átadja az ingatlant.

Ez a feltétel csak akkor teljesülhet, ha az árverési vevő teljesítette kötelességeit az árverési szabályzatnak megfelelően. Ellenkező esetben az adós és a vele lakó személyek ideiglenesen mentesülnek a kiköltözési kötelezettség alól.

Az adós a becsérték közlésének kézhezvételétől számított 15 napon belül előterjesztett kérelmére a végrehajtásban eljáró bíróság halasztást adhat abban az esetben, ha az adós elhelyezését ideiglenesen sem tudja megoldani.

A halasztás kérelme nem vehető figyelembe akkor, akkor az adóst korábban rendbírsággal sújtották, illetve ha az adós kérelmére legalább 6 hónapra felfüggesztette a végrehajtást, a halasztásra okot adó körülmények miatt.

Ha az adós az árverezett ingatlanból nem hajlandó kiköltözni, a végrehajtó az árverési vevő kérelmére rendőrségi közreműködéssel haladéktalanul intézkedik az ingatlan kiürítésének ügyében.

Cikksorozatunk további részei:

Ingatlan végrehajtás folyamata I. - Ingatlan árverés
Ingatlan végrehajtás folyamata II. - Ki vehet részt ingatlan árverésen