Az okosotthonok evolúciója és a dolgok internetének története - III.

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elérkeztünk cikksorozatunk befejező részéhez, itt tartunk ma az okosotthonok elengedhetetlen kellékeivel.

A Nest után - ami az apple termékek tervezőjének start up vállalata - a Microsoft is beszállt az okosotthoni piacra. A központi kezelőpanelen kívül a nagyothallókat segítő termékeket is fejlesztenek. Érdekesen alakul a termékpaletta.

2013 - A Microsoft is beleáll az okosotthonokba
A Lab of Things (kb. eszközök laboratóriuma) nevezetű kezdeményezésével, amely a fejlesztők otthonautomatizálási törekvéseit ösztönözték. Az egyik izgalmas funkciója a Lab-nek a virtuális kijelzője, amellyel nyomon követhetjük és irányíthatjuk a különböző eszközöket, ill. a szolgáltatás segítségével értesítést kaphatunk arról, ha vendégünk érkezik vagy akár a bejárati ajtót kinyitja valaki. A bemutató videókat megnézve eléggé erőteljesen béta állapotban van a dolog.



2014 - A CES 2014-es mérföldkő
Az LG volt két évvel ezelőtt az, aki a HomeChat-tel felszerelt okoseszközök egy sorát jelentette meg. Az alkalmazáson keresztül a felhasználó közvetlenül tudott eszközével kommunikálni a mellékelt üzenetküldő alkalmazást használva. Megoldható, hogy ha az ember a boltban van, és nem emlékszik rá, van-e otthon az adott dologból, akkor csak dob egy üzenetet a hűtőjének, és máris képben leszünk, mit kell még vásárolnunk.



2014 - Wink, az otthoni automatizálás alfája és omegája?
A Wink nem mást kísérelt meg, mint hogy a különböző gyártók, például a Nest, Philllips és a Quirky - és még sok egyéb más márkájú eszközt egy felületről legyen vezérelhető. Hogy mennyire sikerült, azt mindenki megítélheti az alábbi demóvideóból.



2014 - A Google és Samsung elkezdi felvásárolni a kisebb játékosokat
A Samsung közel kétszázmillió dollárból vásárolt be a SmartThings-ből és ki is adta a Smart Home alkalmazásait, amellyel a felhasználók a különböző Samsung háztartási eszközeikkel kommunikálhatnak - többek között hűtők, mosógépek, sütők és légkondicionáló berendezések is vezérelhetővé váltak. A Google közben emelte a téteket, és 3,2 milliárd dollárt csengetett ki a Nest Labsért, amely termékeit az otthoni automatizálás rajongóinak nem nagyon kell bemutatnunk. És hogy mit bizonyít mindez, azon kívül, hogy az említett vállalatoknak iszonyú sok pénze van? A Samsung és a Google vásárlásaival vált bizonyossá, hogy az ipar igen erőteljesen letette a voksát az Internet of Things, azaz a dolgok internete koncepció mellet.

2015 -2016 elérkezett a jövő
Néhány ízelítő abból, hogy milyen termékek vannak még a piacon:

Parrot Pot
Mindig is virágokat akartunk otthonra, de még a kaktuszunk is feldobta a pacskert, mert nem öntöztük elég gyakran? A Parrot Pot használatával mindezeket el lehet kerülni - a Bluetooth kapcsolattal ellátott okoscserép szól, ha a növények szomjasak, és még a megöntözésben is segít nekünk.



Keen Smartvent
Szobánként szabályozható szellőzőrendszer, amelyekkel rengeteget meg lehet spórolni, ha szánunk egy kis időt a beállítására. Kompatibilis a SmartThings, Wink és Iris platformokkal.



Smarter Coffee Kettle
Manapság már a kávéfőzőn is lehet internetezni, igaz? Igen! Gombnyomásra főzhetünk kávét, időzíthetjük, szól, ha nincs benne víz - sőt, az ígéretek szerint hamarosan további lehetőségekkel bővül, mint pl. TV ki- és bekapcsolása, vagy a ház egyéb eszközeinek vezérlése.



Internet of Things, azaz az okosotthonok mögötti motor
Az egyik legfőbb tényezője az okosotthonok fejlődésének a már említett IoT, Internet az Things koncepció. Mivel egyre több eszköz csatlakozik az internethez, így nem földtől elrugaszkodott elvárás az, hogy a közös hálózaton lévő eszközök egymással kommunikáljanak. A néhány éve még utópisztikus technológiának tűnő jelenetek, hogy az ember belép a szobába, a redőnyök automatikusan felhúzódnak, bekapcsol a tévé és elkezd főni a kávé úgy tűnik már nem is annyira a távoli jövőben van. És bár jelenleg is sokféle termék van a piacon, a felhasználók nem szeretnék, hogy lehetőségeiket kompatibilitási problémák akadályozzák - a gyártók így kénytelenek lesznek egy olyan megoldást találni, ahol az eszközök közötti kommunikáció és azok vezérlése folyamatos és zökkenőmentes lesz.

Okosotthonok biztonsága
A hagyományos biztonsági megoldások pozícióját folyamatosan gyengítik az újonnan megjelent technológiák, még akkor is, ha nagyon nem egyenértékű egy napi 24 órás megfigyelési rendszer a hozzá tartozó humán erőforrással és a gyakorlatilag barkácsmódszerekkel összerakott mozgásérzékelő rendszer - a felhasználók azonban az újabb opciókkal szinte biztos, hogy át fogják gondolni azokat az igen kemény összegeket, amelyeket az előbbi megoldások kínálnak, és, mint általában az automatizálási folyamatok esetében megfigyelhettük, az évek múltával és a technológia fejlődéssel egyre inkább versenyképesek lesznek.

Végszó
Nem múlik el mostanában olyan év, hogy ne jelenne meg egyre több internetre kapcsolható eszköz, amelyeket az otthoni kényelmünk érdekében is bevethetünk. Az IoT-t kutató elemzők szerint az USA-béli felhasználók 65%-a hajlandó az okosotthonhoz kapcsolódó eszközökbe befektetni, sőt, a legújabb előrejelzések szerint 2018-ra már több, mint 9 milliárd, egymással kommunikáló okoseszköz lesz a világon - vagyis biztosra vehetjük, hogy házaink és lakásaink az idő múlásával egyre inkább intelligens otthonokká válnak.

Cikksorozatunk előző részei: