Okosotthonok - mit tud a Google Home?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kérdezhetünk tőle és válaszol, irányíthatjuk vele a lakás többi okoseszközét - akár mobilon keresztül távolról - és még zenél is nekünk.

Az okostelefonok és az okostévék után természetesen nem volt kérdés, hogy a körülöttünk lévő eszközök is - kihasználva a mára már mindenütt jelen levő internetkapcsolatot - egyre inkább összefonódnak, kiegészítik egymást. Ennek egyik kitűnő példája a Google Home.

Google Home otthonirányító rendszer

Mi is ez pontosan?
A Google Home egy hangvezérelhető hangszóró, amit a Google Asszisztens működtet.

Kérdéseket tehetünk fel neki, amire válaszol, vezérelhetjük a zenelejátszást, kereshetünk vele a neten, beállíthatjuk rajta a naptárbejegyzéseket és a tennivalók listáját is. Összeköthetjük más okoseszközökkel, amiket aztán okostelefonon keresztül távolról is vezérelhetünk.

Az "Ok, Google" kimondása után saját, segítőkész eszközt kapunk kézhez - legalábbis ezt írja a hivatalos promóciós anyag.

Külső
A külseje egy kicsit az automata légfrissítőkre hajaz, de a minimáldizájnnak köszönhetően jóval egyszerűbb a lakás többi berendezési tárgya közé elrejteni. A fehér-szürke színösszeállítás alsó, szürke részét le lehet cserélni néhány egyedibb színre, de gyakorlatilag ennyi a testreszabhatósága. Ja, és a tetején színes LED-ek virítanak.

Működése
A Google Home teteje egy érintőpanel, amelyen különböző gesztusokkal (lásd videó) vezérelhetjük a hangerőt, a zenelejátszást és további funkciókat. Helyet kapott még két, nagy hatósugarú mikrofon, ami még a szoba másik végéből is képes "meghallani" az utasításainkat. Az OK Google, ill. a Hey, Google vezényszavakra, vagy a telefonunkról, laptopunkról sugározva rábírhatjuk zenelejátszásra is.

Az értékelők egyöntetűen megfelelőnek írják le mind a hangminőséget, mind pedig a hangerőt - igaz, házibulin nem ezzel fogjuk a zenét biztosítani -, de egy Chromecast nevű eszköz segítségével rögtön ráküldhetjük a házimozi rendszerre, vagy a dedikált, háromutas hangszórókra, és a szomszédok máris részesülnek a zenei élményből.

Google Home okosotthon-vezérlő rendszer

Természetesen a Google Home további, az okosotthon szellemiségében elkészült eszközzel is együttműködik, pl. Phillips Hue és a Nest - vagyis a termosztátot és a világítást is tudjuk vezérelni vele. Ami a Google Home-nál plusz a többi versenytárshoz képest, az maga a Google szolgáltatás integrációja, amely összekapcsolva az egyéb Google termékekkel (GMail, Maps, YouTube, stb.) már eléggé intuitív működésre képes.

Akik kipróbálták a jelenlegi legújabb, 7.1.1-es Androidban jelen lévő Google Asszisztenst, azok már megtapasztalhatták, hogy a keresések nagy részénél az Asszisztens igyekszik a kérdés kontextusát is figyelembe venni, és ennek megfelelően válaszolni. Ez ha megfelelően működik, akkor nagyon megkönnyíti az információszerzést és az eszközök vezérlését.

A videón látható, amint elhangzik az a kérdés, hogy "Ki most az USA elnöke?", a válasz után pedig a következő kérdésnél nem kell megismételni a nevet, hanem elég csak annyit kérdezni, hogy "Mikor született?", és a választ az előző kérdésünk kontextusában kapjuk meg, majd a további kérdéseket is ennek fényében lehet feltenni. Az élmény folyamatosságát azonban megakasztja az, hogy a kérdések előtt mindig el kell, hogy hangozzon az OK Google kifejezés.

Korlátok
Egy okosotthon vezérlésére kitalált eszköztől - amely ráadásul a szobában foglal helyet - elvárná az ember, hogy valódi családi eszközként funkcionáljon.

A Google Home azonban egyszerre csak egy Google fiókkal használható, vagyis ha nem a fiók tulajdonosa ad utasításokat, akkor nem feltétlenül garantált ugyanaz az élmény.

Ha mondjuk egy naptárbejegyzést akarunk hozzáadni, és azt szinkronizálni az eszközeinkre, akkor az több felhasználó esetén problémás lehet - bár a Google állítása szerint már dolgoznak azon, hogy ezt megoldják. Hasonló hiányosság az is, hogy sem üzeneteket, sem telefonhívásokat nem kezdeményezhetünk a Google Home-on keresztül.

Google Home okosotthon rendszer

Mit hozhat a jövő?
A fentiek alapján nem nehéz belátni, hogy a Google Home egy olyan termék, amelyet részben azzal próbálnak eladni, hogy mik lehetnek majd azok a dolgok, amikre a jövőben képes lehet egy ilyen eszköz. A Netflix integrációt már bemutatták, őket követi majd az Uber és a Lyft is, sőt, valószínű, hogy az okosotthon szellemében eszközöket gyártó cégek is minimum megpróbálnak együttműködni majd a Google-lal.

A hangvezérlés most még ugyan gyerekcipőben jár ahhoz képest, mint amit a Star Trek-ben és az ahhoz hasonló sorozatokban láthattunk, de egyre inkább arra utalnak a jelek, hogy ez lesz a jövő.

A Microsoft (Cortana) és az Apple (Siri) is agresszíven terjeszkedik ezen a téren. Az, hogy a nagyjából 35 ezer forintos (130 dollár) eszközt megéri-e itthon beszerezni, minimum kétséges, de ha valaki nagyon lelkesedik az újdonságokért, sőt, van hozzá néhány, a Home-mal kompatibilis berendezése, mindenféleképpen érdemes az óceánon túlról megrendelni egyet.

A termék legfőbb konkurenseit itt bemutattuk:
Okosotthonok - Mit tud az IOS Home?
Okosotthonok - Mit tud az Alexa?