Okosotthonok - Amazon Echo vs. Google Home

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Melyiket szeressem? Öt fontos különbség, ami segít eldönteni, melyik a jobb smart home vezérlés.

2017-re egyértelműnek látszik az a trend, hogy egyre többet fogunk beszélni az okoseszközeinkhez, és legtöbbször azok engedelmeskednek, sőt, válaszolnak is. Persze minden olyan területen, ahol nagy fejlődés (és nagy bevétel) várható, ott a konkurenciaharc is felerősödik. Vegyünk most alaposabban szemügyre két ilyen versenyző, a Google és az Amazon megoldását.

Persze fontos tudni, hogy az eszközök használhatósága nagyban függ attól, ki hogy használja az eszközeit és mire van igénye. Összeszedtünk öt olyan szempontot, ami alapján talán könnyebb lesz meghozni a döntést arról, mire is van valójában szükségünk.
Magukról a termékekről korábban itt írtunk:
Okosotthonok - Mit tud a Google Home?
Okosotthonok - Mit tud az Alexa?


A Wall Street Journal "meginterjúvolja" az Echo-t és a Google Home-ot

  Amazon Echo vs. Google Home: 5 fontos megkülönböztető jegy

 1. Google integráció
Google naptár, Google térkép, GMail - bár nincsenek pontos számok a felhasználókról, szinte biztos, hogy egyet - vagy akár mindet - is szép számmal használ egy-egy okosotthont vezérlő eszközre vágyó felhasználó. Ennek eredményeképpen jól jöhet egy olyan eszköz, amely beleilleszkedik a már jelenlévő és használatba vett szolgáltatások közé. Igaz, egyelőre egy felhasználót - és az ahhoz tartozó naptárat - tudja a rendszer kezelni, de ha valaki nem családi eszköznek szánja, akkor ideális társ lehet.

2. Vásárlás


Itt egyértelműen az Amazon eszköze viszi a pálmát, a Google Home rendszerében egyelőre nem megoldott a hangvezérléses vásárlás. Persze ennek megvannak a hátrányai, főleg, ha az eszköz nem megfelelően van beállítva és gyermekünk kedvére rendelhet játékokat az asszisztens, Alexa segítségével. Magyarországi bevezetése persze még jó ideig várat magára, de az óceánon túlon már egy sima "Alexa, buy more dog food" utasítás [Alexa, vegyél még kutyaeledelt] a megfelelő beállításokkal megkímélheti a felhasználót a szokásos vásárlási procedúrától.

3. Világítás vezérlése

Google Home világításvezérlésPersze első világbéli probléma, de a bekapcsolásra irányuló utasítás esetében az Amazon megoldása teljesített jobban. Míg az "OK Google, turn on the lights" utasítás minden, az eszközre rákötött fényforrást aktivált, addig az Echo esetében be lehetett külön állítani, hogy mire gondolunk, és hozzá lehetett rendelni x darab eszközt egyetlen vezényszóhoz. Pl. ha definiáltuk, hogy az "itthon vagyok" kifejezésre kapcsolja fel a lámpát a nappaliban és a konyhában, akkor azt Alexa a megfelelő módon teljesítette.

4. Spotify integráció
Alexa, az Amazon asszisztense kicsit jobban bánik azokkal, akik a telefonjukon (is) használják a Spotify fiókjukat. Hazaérve az "Alexa, play Spotify" utasításra egyből ott folytatódik a zene, ahol korábban abbahagyta. A Google meg hasonló utasításra random zenét kezd el játszani. Persze a Google Home-ot sem kell félteni: ha tudjuk az előadó nevét és a szám címét akkor persze a kérésünknek megfelelő zenét hallhatjuk, illetve egyes értékelők szerint a Google Home kicsit rugalmasabban értékeli az elhangzott utasításokat, mint az Echo.

5. A felhasználók száma
A Google Home mindössze egy felhasználót képes kezelni, így ha családi eszköznek szánjuk, akkor közös Google fiókot kell használnunk. Az Echo ezzel szemben tud háztartási profilt, amely keretein belül több (felnőtt) felhasználót is hozzáadhatunk, viszont az Amazon fiókhoz csupán egy fizetési információ (bankkártya) rendelhető hozzá, és az Echo azt használja. Vagyis egy felhasználó hozzáadása gyakorlatilag "jogosultságot ad" arra, hogy az új használó az eredeti Amazon fiókhoz (és az eszközhöz) beállított bankkártyát használja - persze ezt egy négyjegyű biztonsági kód megadásával korlátozni lehet.
Google Home vs Amazon AlexaÉs hogy melyiket érdemes választani? Magyarországon egyelőre a kihasználhatósága igen jelentősen korlátozott, viszont ha megoldódik a lokalizálás kérdése - ezeknél az eszközöknél és úgy általában - akkor igen erőteljes különbségek vannak a két termék között ahhoz, hogy valamelyik mellett a felhasználó le tudja tenni a voksát.