Novák Katalin annak apropóján összegezte sajtótájékoztatón a csok eredményeit, hogy három éve, 2015 júliusában indult a program, amelyet azóta többször bővítettek, és egyszerűsítették az igénylését.

Az államtitkár elmondta: a csok népszerűsége töretlen, a kormány egyre több családnak tud segíteni abban, hogy méltó körülményeket teremtsenek a gyermekvállaláshoz, gyermekneveléshez.

A csok igénylése gyermekvállaláshoz kötődik

Közölte, 2015 júliusa óta több mint 81 ezer családnak segítettek az otthonteremtési programon keresztül, és mivel zömmel négytagú családokról van szó, 330 ezer emberről lehet beszélni.

Az otthonteremtési programon keresztül 232 milliárd forint támogatást fizettek ki - tette hozzá.

Mint felidézte, az otthonteremtési program egyik célja az volt, hogy lendületet adjanak az építőiparnak és azon keresztül a gazdaságnak. Novák Katalin szerint a célkitűzés sikeres volt: egy év alatt több mint 30 százalékkal több lakás épült, mint az azt megelőző évben, és az új lakásépítési engedélyek száma alapján arra számítanak, hogy ez a dinamika a jövőben is fennmarad.

A másik célja az volt az otthonteremtési program bevezetésének, hogy segítsék a családokat a gyermekvállalásban. Ez a cél is teljesült, az otthonteremtési programnak köszönhetően 26 ezer olyan család volt, ahol újabb gyermeket vállaltak - jegyezte meg Novák Katalin.

A csok hatására az építkezések száma is megnőtt

Az államtitkár kiemelte: az otthonteremtési program legfontosabb eleme a csok, de kapcsolódik ahhoz kedvezményes hitelfelvételi lehetőség, az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs, és 5 millió forintig az áfa-visszaigénylés. Január 1-jétől pedig lehetőség van arra is, hogy ha harmadik vagy további gyerek érkezik, akkor a fennálló jelzáloghitelekből egy-egy milliót elengednek - mondta.

Novák Katalin hangsúlyozta: folytatni fogják a programot, a 2019. évi költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg is van a kormány előtt egy javaslatcsomag az otthonteremtési program további egyszerűsítésére és bővítésére,

felmerült például, hogy a kétgyermekesek esetében is biztosítsanak hitellehetőséget.

Megjegyezte: bár a kormány döntött arról, hogy 2019 végén kivezetik az új lakásokra vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfát, gondolkodnak egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén.

Jelezte: kormánydöntés még nincs a javaslatokról, az legkorábban ősszel várható.

A csokról további információt a csok.co.hu oldalon olvashat, ha pedig ingatlant szeretne vásárolni, látogassa meg a csokingatlanok.hu weboldalt.

Forrás: MTI