Mi a megoldás a szakemberhiányra?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége megfogalmazta, mi hozhat megoldást a jelenleg legfontosabb építőipari problémára, a szakemberhiányra.

Kevés a szakember

A korábbi évek bizonyították, hogy hatalmas a szakemberhiány az építőiparban.

Sajnos a 2008-as válság után Nyugat-Európába kivándorolt magyar szakembereket visszahívó program sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy megfelelő szintre növeljék a szakmunkások és mérnökök számát.

Szerencsére a koronavírus járvány nem törte meg az építőipar lendületét, és az alapanyagok időnkénti hiánya, illetve az alapanyagárak növekedése sem befolyásolta negatívan az építkezéseket. De hiába adott szinte minden feltétel...

...ha nincs, aki építsen.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége úgy nyilatkozott, hogy az extenzív tehetséggondozás mellett megoldást jelenthet, ha ezt a problémát egy rég bevált gyakorlat bevetésével enyhítenék a közeljövőben: több vendégmunkást alkalmaznának.

A válsághoz képest jelenleg inkább segédmunkás és betanított munkás van több, ami viszont nem tudja pótolni a kiváló szakemberek hiányát. További gondot jelent még - mint más szakmák esetében is -, hogy kezd elöregedni a szakma, és nincs fiatal utánpótlás.

Hiányzik a mobilitás

A magyaroknak kulturális jellemzője, hogy hajlamosak a röghöz kötöttségre - ebből adódóan nehezen lehet rávenni a munkavállalókat az országon belüli mozgásra is. Hiába van pl. remek munkalehetőség a Nyugat-Dunántúlon, ha az építőipari szakemberek mondjuk a Kelet-Alföldön vannak, és nem is akarnak onnan messzebb dolgozni.

De nem csupán a munkavállalók kedvén múlik a mobilitás: mivel alapvetően azokban a régiókban, ahol leginkább szakember hiány van, nehéz megfelelő lakóhelyet találni vállalható áron, így maradnak a munkások számára biztosított szállások, ahova a munkavállaló nem viheti a hozzátartozóit. A napi több órás ingázás pedig nem biztos, hogy anyagilag már megéri, a napi törődésről már nem is beszélve.

Külföldiek előnyben - egyelőre

Az ÉVOSZ az Európai Unión kívülről érkező külföldi munkavállalókra összpontosít elsősorban. Annak érdekében, hogy minél könnyebben el tudjon helyezkedni egy vendégmunkás hazánkban, kétoldalú kormányközi megállapodásokra van szükség.

A jelenlegi munkaerő megtartását a belső karrierutak kidolgozásában és a bérek fejlesztésében, a jövőbeni munkaerő megszerzését pedig a hátrányos helyzetű családokból kikerülő fiatal munkavállalók képzésének támogatásában látja a szövetség.

Kevés a fiatal

Mivel az építőipari szakmunkás szakmákat továbbra is kevesen választják - évente csupán 6500-7000 tanuló -, és nagyjából csak 4000-en végeznek,  így a negatív tendenciát a lehető leggyorsabban meg kell fordítani a szakma jövője érdekében.

Nem akar felújítással bajlódni?

Válasszon új, energiahatékony ingatlant! Tudjon meg mindent a kedvező Zöld Hitel kölcsönről, és a 0%-os CSOK-ról, hogy minél kevesebb pénzért minél értékesebb ingatlanhoz juthasson!