A Babaváró Hitel sötét oldala

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Babaváró Hitel sötét oldala - mikor járunk rosszabbul vele, mint nélküle?

Mindenkinek megéri felvenni a Babaváró Hitelt, kivéve annak, akinek büntetőkamattal kell visszafizetnie. Érdemes tehát figyelembe venni a felvétel előtt a lehetséges problémákat is.

A Babaváró Hitelnek több buktatója is lehet

Nem gyarapodik a család

Ha nem gyarapodik a család létszáma egy gyerekkel a hitel felvételétől számított 5 éven belül születés vagy örökbefogadás útján, akkor a már igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül vissza kell fizetnie a családnak (ami most nagyjából 3 millió Ft), ráadásul a hitel kamata az 5 éves Államadósság Kezelő Központ-átlaghozam x 1,3 + 5 százalékpontos szintre emelkedik (most kb. 10%).

Megszűnik a magyarországi lakcím

Ha a Babaváró Hitelt felvevő páros mindkét tagja megszünteti a magyarországi lakcímét, illetve ha a vállalt kiskorú kikerül a hitelfelvevők neveléséből, átalakul piaci kamatozású hitellé.

Válás

A Babaváró Hitel a válás napjától kezdve átalakul piaci kamatozású hitellé. Ha a vállalt gyermekkel bővült a család, akkor visszamenőleg nem kell kifizetni az addig igénybe vett támogatást.

Ha az elvált hitelfelvevő a hitel folyósításától számított öt éven belül újra házasságra lép, akkor újra élhet a kamatmentességgel.

Nem feltétlen jó önerőnek

Az MNB álláspontja szerint a Babaváró Hitelnek maximum 75 %-át lehet önerőként beszámítani, de jó hír, hogy a felvett Babaváró Hitel minimum negyedének megfelelő összeggel növelhető a felvehető lakáscélú jelzáloghitel. Utóbbi feltétele, hogy a jelzáloghitel bírálatát megelőző 90 napban történjen szerződés a Babaváró Hitelre, illetve a lakáscélú jelzáloghitel igénylésére vonatkozó hitelbírálati döntést követő 20. munkanapon belül Babaváró Hitel került jóváhagyásra az adott pénzügyi intézménynél.

Kezességvállalási díj

A kezességvállalási díj a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a, havonta legfeljebb 4167 Ft. A törlesztőrészlettel kell befizetni, így egy 20 éves, 10 millió forintos Babaváró Hitel esetén ezzel együtt 46 ezer forintos kezdeti törlesztőrészlet jön ki.

Előtörlesztési buktató

Ha nem érkezik meg a várva-várt gyerek a családba, és folyósításától számított 5 éven belül minimum felét előtörlesztik a Babaváró Hitelnek, akkor az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni - erről a hitelintézet az előtörlesztést követő hónap 15. napjáig küld tájékoztatást.

A CSOK-ról, a Zöld Hitelről és a Babaváró Hitelről minden információt megtalál cikkjeinkben.

Ha Ön is élni szeretne az állami támogatásokkal, gyorsan kell lépnie - keresse meg most álmai ingatlanát!

Forrás: portfolio.hu