Átlagkeresetből lakás? Simán!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Legalábbis a legutóbbi statisztika szerint nem okoz problémát. De nézzük, hogy jön ki a matek a Duna House szerint!

Mennyi az a sokat emlegetett átlagkereset?

A KSH adatai alapján ma Magyarországon az átlag nettó kereset havi 320 800 Ft.

Mekkora hitelre van sansz?

Erre a jövedelemre egy 5%-os fix kamatozású, 20 éves lefutású hitelt vehet fel a kereső 24,5 millió Ft-os összeggel.

Viszont ha a Zöld Hitelt igényli meg, aminek csak 2,5%-os a fix kamata, akkor akár 30 millió Ft-ot is felvehet, amivel már esélye nyílik arra, hogy a fővárosban egy panelt, vidéken pedig akár egy téglalakást is megvásárolhat!

Az önerőről se feledkezzünk meg!

Tény, hogy a 20%-os önerőre mindenképp szüksége lesz a hitelt kérelmezőnek, ami az 5%-os hitel esetén 7,5 millió Ft, a Zöld Hitel esetében 6,125 millió Ft-ot jelent.

Párban könnyebb

Ha nem egyedülállóként veselkedik neki a lakásvásárlásnak a kérelmező, a két keresetre hivatkozva 58,5 millió Ft igényelhető, amiből az önerő segítségével már akár egy 73 millió Ft-os ingatlan is megvehető. 73 millióból pedig már az egész országban kapni csinos, újépítésű otthont, amire ráadásul még igényelhető az 5%-os ÁFA-visszatérítés is.

(Ez azért is szerencsésebb eset, mivel egyedi kamatkedvezményt kaphat a páros a banknál a havi 500 ezer forint feletti jövedelemre hivatkozva.)

Nem mindegy, hol keresünk átlagosan

Tény, hogy hatalmas eltérések vannak az egyes fizetések közt - már ha csupán a különböző munkaterületeket vesszük is alapul.

A KSH adatai szerint a pénzügyi szféra és a vendéglátás területén dolgozók átlagkeresete közt például bruttó 480 ezer Ft a különbség. Nem kell sokat gondolkodni rajta, hogy rábökjünk, melyik fog több hitelt kapni a banknál, és melyiküknek van nagyobb esélye egy tágas, modern lakásra...

Siessen, mert elfogy!

A Zöld Hitel kerete fogyóban - egyes becslések szerint nyárra már nem marad belőle... Bár elvileg lesz olyan állami támogatás, ami nem szűnik meg idén, csak átalakul, érdemes biztosra menni!

Keresse meg álmai ingatlanát most, és használja ki az állami támogatásokat amíg lehet!

A CSOK-ról, a Zöld Hitelről és a Babaváró Hitelről minden információt megtalál cikkjeinkben.

Forrás: MTI