A CSOK az új lakástakarék

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hova tűntél, 30%-os állami támogatás?

A következőekben megnézzük, hogy a tavaly október 16-a után megkötött lakástakarékokból miért nem építtethet jakuzzit, medencét vagy szaunát az átlag magyar állampolgár.

2018 októberében változtak meg a lakástakarék-támogatásra vonatkozó jogszabályok

Természetesen a törvényekre és támogatásra nem lehet feltétel nélkül hagyatkozni, hiszen azokat az egyik napról a másikra kiiktathatják. Mégis hideg zuhany volt a lakástakarékok állami támogatásának eltörlése azok számára, akik folyamatosan újrakötött négyéves lakástakarékokkal akarták felújítani lakásukat, vagy néhány évvel akarták megkurtítani a hiteltörlesztésük idejét.

A tavaly októberi nagy események után azonban már jócskán lecsillapodtak a kedélyek, éppen ezért itt az ideje, hogy megnézzük, mi is maradt a hajdani lakástakarék csillogásából. Vajon teljesen tönkrement az újfajta, „jobb” CSOK bevezetésével?

Nem várt lépés volt a lakástakarékok állami támogatásának eltörlése

Az aktív lakás-takarékpénztárak jelenleg kevésbé kamatozó termékeket kínálnak a lakosság számára. A betéti kamat megmaradt, az ügyfél nyeresége tehát elenyésző; a számlavezetési és nyitási díjat belekalkulálva talán veszteséges is a befektetés. A jelenlegi termékeket a nyitási díj csökkentésével, illetve – az LTP által biztosított – támogatással igyekeznek tetszetőssé tenni.

A 30%-os állami támogatást nem könnyű pótolni. Eddig nem is sikerült.

A vak is láthatja, hogy ha valaki a lehető legolcsóbban szeretne ingatlanhoz jutni, kevésbé éri meg lakáshitelt felvennie, mint csokot igényelnie.

A csok-támogatással jelenleg a legkedvezőbb az ingatlanvásárlás

Szerencséjük van azonban azoknak a hitel-adósoknak, akiknek sikerült még időben elcsípnie a “régi” lakástakarékot, hiszen ők 2028-ig lakástakarék segítségével is előtörleszthetnek lakáshitelükbe; továbbá az is előfordulhat, hogy a kamatot szinte teljes egészében az állam állja nekik – de ez ugyan kinek jó üzlet?

Ha tehát lemaradt a lakástakarékról, lakásvásárlás céljából - egyéb, nagyobb állami támogatás híján - csak a csok jöhet szóba.

Csak úgy kaphat jelentős összegű otthonteremtési támogatást, ha gyermeket vállal

Azok pedig, akik nem vállalnak gyereket, vagy már túl korosak a csokhoz, bizony pórul jártak a változtatással. Ha nem felel meg az otthonteremtési program követelményeinek, itt az ideje, hogy a saját talpára álljon: a fogyasztóbarát lakáshiteleket, illetve az Otthon Melege alprogramjait még minden magyarországi lakos igénybe veheti – ha tud elég önrészt felmutatni hozzá.

CSOK változások kezdetektől napjainkig »

CSOK ingatlant keres? Itt megtalálja »