Most a téglalakás éri meg

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Aki jó áron akar ma ingatlant venni, az a téglalakások közül választ - főleg, ha befektetési céllal vásárol.

A fővárosban nagyobb üzlet az ingatlan

 Szó szerint ellepték a piacot a befektetők. Nem csoda, hiszen így, hogy belátható időn belül le fog csengeni a kovid okozta világszintű pánik, ismét kitűnő üzletnek ígérkezik az ingatlankiadás.

Az egyre fokozódó infláció is arra sarkallja a megtakarítással bírókat, hogy meglévő pénzüket értékálló dologba fektessék, és ezt sugallják a számok is: az ingatlant vásárlók 54%-a kizárólag befektetési céllal vett 50 millió Ft körüli lakást a főváros területén most januárban, és a vidéki adásvételek 32%-a is hasonló okból történt - utóbbiaknál átlagosan 30 millióért cserélt gazdát egy ingatlan.

Az első lakás szentsége

Vidéken kicsit könnyebb a vásárlók dolga, így itt inkább a nagyobb lakásba költözés volt januárban a motiválóerő - ezzel szemben a fővárosban inkább az első lakás megszerzése volt ok a vásárlásra.

A hitelek most is népszerűek: továbbra is tarol a CSOK, a Babaváró Hitel és a Zöld Hitel. Csaknem dupla összegben vett fel a lakosság hitelt, mint tavaly, ami viszont hosszútávon nem tartható folyamat. Kérdés, hogy mi lesz ezekkel a vevőjelöltekkel az állami támogatások megvonása után... 

A befektetők többsége befektetőtől vásárol?

Ami igazán érdekes, hogy míg sokan úgy gondolják, most érdemes igazán a pénzt ingatlanba fektetni, addig az eladók jelentős része épp most válik meg az annakidején befektetési céllal vásárolt lakásától. Szinte ugyanannyi a befektetési ingatlant eladók és vevők száma a fővárosban és vidéken egyaránt, ami egy nagyon kiegyensúlyozott piacra enged következtetni.

Míg Budapesten a vevők 54%-a a befektetésért vásárolt, az eladók 45%-a a befektetését adta el; vidéken ez a két szám 32% és 26% volt.

A befektetést eladók nagyjából 5 millióval az átlag  vételárnál magasabban tudták értékesíteni ingatlanjaikat, mivel számukra az időtényező nem volt annyira fontos, mint a költözés előtt álló, nagyobb lakásra vágyó eladóknak.

Aki régebben, a jelenlegi ár töredékéért vette az ingatlanát, most busás haszonnal adhat túl rajta. Más kérdés, hogy vajon meg tudja-e majd úgy forgatni az eladásból származó pénzt, hogy valóban értékálló legyen a szerzett haszon - a válasz igen, akár az ingatlanpiacon belül! 

Egyre kapósabb a panel

A nem is olyan régen lesajnált panel újra virágkorát éli.

Nyugat-Magyarországon egy év alatt 80 ezer Ft-tal nőtt a m2-ár, így most 412 ezer Ft, míg Kelet-Magyarországon 63 ezer Ft növekedéssel érte el a 383 ezer Ft-ot. Budapesten átlagban 600 ezer Ft egyetlen m2 panel ára.

Téglalakást vegyenek!

Míg pár hónappal ezelőtt mindenki téglalakást vett, addig ez a fajta ingatlan erőteljesen kezd háttérbe szorulni.

Most Nyugat-Magyarországon csupán 4000 Ft-tal több a m2-ár, mint tavaly - így 338 ezer Ft -  meglepő módon Kelet-Magyarországon viszont brutálisan bezuhant: a tavalyihoz viszonyítva 36%-kal olcsóbb, így csupán 262 ezer Ft - ezzel nagyon jó helyzetbe hozták a befektetőket.

Akinek van befektethető pénze, jól teszi, ha lecsap a lehetőségre!

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy Budapesten azért nem annyira olcsók a téglalakások, hiszen bő 600 ezer Ft/m2 alaphangon - de még mindig jobb áron van, mint a belvárosban, ahol szűk 900 ezer Ft egyetlen m2, vagy Budán, ahol bő milliós árral kell kalkulálni.

Jó vásárt akar csinálni az ingatlanpiacon? Nézzen szét nálunk!

Forrás: Duna House