Mennyi idő eladni az ingatlanát?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A panellakásokat gyakorlatilag elkapkodják, de vajon mennyi idő, amíg elkel a többi típusú ingatlan?

Amióta érvényben vannak az állami támogatások, nagyon gyorsnak kell lennie annak, aki meg akarja szerezni a számára ideális ingatlant. Ez a tendencia 2021-ben még hangsúlyosabbá vált, és nagyon úgy tűnik, hogy 2022-ben sem lesz ez másképp.

A legkelendőbb: a kicsi és olcsó panel

Már amennyire olcsónak mondható manapság bármelyik ingatlan... de a panellakások még mindig ebbe a kategóriába tartoznak. Nem is csoda, hogy az Otthon Centrum statisztikája szerint csupán 82 nap alatt elkel minden panel. Egy évvel ezelőtt még 92 napba telt, míg nyélbeütöttek egy tranzakciót - ez is mutatja, hogy nem csupán a lakásra vágyók, de a befektetők is egyre aktívabbak az utóbbi időben.

Bár épp nemrég derült ki, hogy a téglalakások m2-ára kedvezőbb, mégis tovább tart az értékesítésük: nagyjából 110 napot vesz igénybe.

Régiós eltérések

Annyira nem is meglepő, hogy a régióközpontokban - mint Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged és Székesfehérvár - csupán 62 napot kell várni egy panel adásvételére, míg Budapest belső kerületeiben ez 115 nap átlagosan. És míg a megyei jogú városokban csak 95 nap volt a várakozási idő, a kisebb városokban szintén több, mint száz nap kellett egy panel eladásához.

A régióközpontokra érdemes figyelni

A régióközpontokra már csak azért sem árt figyelni, mert ezekben a városokban a téglalakások is elkeltek 88 napon belül. A kisvárosokban viszont tényleg nem voltak túl népszerűek a téglaépítésű lakások, hiszen ezeken a településeken már inkább a házak felé kacsintgatnak a vevők. De mindezek ellenére a téglalakások is elkelnek maximum 128 napon belül.

A többi ingatlan sem árul sokáig petrezselymet

A használt családi házakkal sok gond van mindig, ráadásul általában nagyobbak is, így mind a bekerülési-, mind a felújítási költségük jelentős lehet. Valószínűleg emiatt is tart náluk a legtovább az értékesítés, ami átlag 154 nap. Viszont ez az időtáv is jóval rövidebb, mint egy évvel korábban, hiszen akkor átlagosan 168 napot vett igénybe egy ház értékesítése

Elsősorban a CSOK hatására nagyon megnőtt irántuk a kereslet: a régióközpontokban, a fővárosi agglomerációban és a külső pesti kerületekben 135 nap volt az értékesítési idő. Ennél sokkal több idő csak a kisebb településeken kellett (170 nap), illetve Budán 200 nap - utóbbinál az országosan is kiemelkedő árak lehetnek a fékezőerők.

Ingatlant szeretne venni? Az ingatlanok.hu-n biztos megtalálja amit keres!

Bár elvileg lesz olyan állami támogatás, ami nem szűnik meg idén, csak átalakul, érdemes minél hamarabb kihasználni őket... A CSOK-ról, a Zöld Hitelről és a Babaváró Hitelről minden információt megtalál cikkjeinkben.

Forrás: MTI