Maximum egy év, és csigatempóra kapcsolunk

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Legfeljebb 2023-ig tart ki az ingatlanpiac lendülete, utána menthetetlenül le fog lassulni - minden jel erre utal.

Küszöbön a váltás

Az OTP vezető elemzője tegnap azt nyilatkozta, hogy legkésőbb jövőre be fog lassulni az ingatlanpiac. Várhatóan - a nemzetközi tapasztalatokkal megegyezően - fokozatosan reálértékű stagnálásra vált a hazai ingatlanpiac.

Mivel az ingatlanpiac ciklikus viselkedésű - mint sok egyéb piac -, így ez egy természetes folyamat, amit az eddig érvényben lévő állami támogatások csak elodázni tudnak.

A szakma és a tulajdonosi réteg is nyugalomra vágyik

Mint egyik előző cikkünkben is említettük, épp a központi szabályozás okozta kiegyensúlyozottságra vágyik a szakma, és valószínűleg igen sok friss ingatlantulajdonos is.

Hosszútávon mindenképp szerencsés lenne, ha kialakulna egy kevésbé heves váltakozásokra épülő ingatlanpiac, ami az építőanyaggyártóknak, a forgalmazóknak, az építőszakmát képviselőknek, és nem utolsó sorban az építtetőknek is jobb lenne.

Mi okozza a lassulást?

A lassulást - mely akár már az idei év közepén is ránk köszönthet - erősítheti a kereslet csökkenése, amit az otthonteremtési támogatások részleges kivezetése illetve átalakítása, és a hitelkamatok emelkedése okozhat.

Hazánkban elsődleges befolyásoló tényező az áprilisi választások, de alapvetően mind a magyarországi, mind a nemzetközi gazdasági helyzet bizonytalansága is sokat nyom a latban.

Bár csökkenni látszik a negatív befolyása, a koronavírus újabb változatainak esetleges hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni - tehát még sok bizonytalanság van a levegőben.

2021 sok szempontból kimagasló volt 

2021-ben januártól szeptemberig több, mint 10%-ot emelkedett az ingatlanok reálértéke; a forgalom 15%-kal nőtt: 155 ezernél is több adásvétel történt.

Becslések szerint egyre nagyobb az aránya a befektetési célú vásárlásoknak: a fővárosban nagyjából 40%, vidéken 33% körüli - ami szintén árfelhajtó hatással bír. A szakértők abban bíznak, hogy ez a tőkeerős réteg a későbbiekben is éreztetni fogja hatását, ezáltal is csökkentve az ingatlanpiaci szélsőséges kilengéseit.

2021-es átlagos m2-árak

Megyék és Budapest

Átlag m2-ár (ezer Ft)
Budapest 697
Somogy 475
Pest 475
Győr-Moson-Sopron 440
Hajdú-Bihar 437

Budapest legkelendőbb kerületei

Budapesten belül elég sok szélsőség van - például luxus ingatlanok, és minigarzonok -, de az átlagárak is jó támpontot adnak:

Fővárosi kerület Átlag m2-ár (ezer Ft)
5. 1036
1. 903
2. 890
12. 880

A megyeszékhelyek versenyében Debrecen és Székesfehérvár az abszolút dobogós, 486 illetve 483 ezer forintos átlag m2-árral.

Azonban nem kell leírni a nem megyeszékhelyi vidéki településeket sem - ha más nem, a falusi CSOK és a Zöld Hitel még sokat lendíthet a helyzetükön.

A lakosság helyzete hogy alakul?

2022 elején még az SZJA-visszatérítés is adhat egy lökést a felújításoknak, illetve vélhetően sokan lesznek, akik még az utolsó pillanatban igényelni fogják a CSOK-ot is.

Kérdéses azonban, hogy alakul a hitelfelvevőképesség. Mint előzőleg írtuk, az állami támogatások megszűnése/átalakulása, és a kamatok növekedése visszavető hatással bírhat a jelzálogpiacra. Persze tavaly ezeknek még nyoma sem volt, így 2021-ben összesen 1400 milliárd Ft hitelt vettek fel a lakosok - az OTP előrejelzései szerint ez idén akár 1600 milliárd Ft is lehet. 

Egy biztos: 2022-ben is emelkedni fognak az ingatlanárak.

Nem akar még többet fizetni egy ingatlanért?

Akkor ne habozzon, válassza ki az igazit! 

Forrás: MTI